Menu

Robotica, of robot-technologie, maakt de Sint Maartenskliniek beter op 3 vlakken: revalidatie, ondersteuning en klantcontact.

Robotica en revalidatie

Binnen de revalidatiegeneeskunde gebruiken we al robots bij verschillende looptrainingen, zoals de Lokomat die de loopbeweging volledig ondersteunt, en het exoskelet (Rewalk) waarmee mensen met een dwarslaesie zelfstandig korte afstanden kunnen lopen. Sinds de start in 2015 zijn we ook partner binnen Project MARCH, waar studenten van de TU Delft het exoskelet proberen te perfectioneren en klaarstomen voor demonstratiewedstrijden zoals de Cybathlon. 

Mensen met een eigen beenfunctie kunnen binnen de Maartenskliniek trainen met een robotgestuurd Body Weight Support Systeem, de ZERO-G. Deze robot kan  gewichtsondersteuning bieden bij het lopen tot wel 95%. Ook kan de robot op een veilige manier disbalans (pertubatie) simuleren waarbij de kandidaten uitgedaagd worden om overeind te blijven.

Robotica en ondersteuning

Ook in ondersteunende processen spelen robots een belangrijke rol. In Maartensapotheek is robottechnologie in gebruik om geneesmiddelen op te slaan en uit te reiken. De robot draagt bij aan de efficiency en het voorkomt fouten bij de uitgifte van medicatie.

In ons nieuwe OK complex wordt nagedacht hoe een UV robot kan zorgen voor een perfecte manier van schoonmaken.

Robotica en klantcontact

Ook in het klantcontact hebben we inmiddels ervaring met Robots. In de centrale hal worden bezoekers begroet door servicerobot Senna die vragen kan beantwoorden, kan dansen en kleine spelletje met onze bezoekers kan spelen.

In de kinderrevalidatie en in de kinderkliniek worden Robotmaatjes ingezet om aandacht af te leiden en kinderen te laten lachen.