Menu
Gepubliceerd op: 30-06-2021

De Sint Maartenskliniek doet continu onderzoek naar nieuwe en bestaande behandelingen. Alleen op deze manier kunnen we patiënten onze unieke, gespecialiseerde en effectieve behandelingen bieden. In de afgelopen jaren heeft collega Jolanda Alingh in samenwerking met het Radboudumc onderzoek gedaan naar het effect van training in een looprobot op het looppatroon van mensen na een beroerte.

Na een beroerte ervaren veel mensen problemen met lopen. Daarom wordt normaal gesproken zo vroeg mogelijk gestart met fysiotherapie. Fysiotherapie werkt goed voor het verbeteren van de loopsnelheid en het uithoudingsvermogen, maar het is lastig om met alléén fysiotherapie het looppatroon van mensen na een beroerte te verbeteren. Met het looppatroon wordt de kwaliteit van de loopbeweging bedoeld, dus bijvoorbeeld hoe iemand zijn knie buigt of hoe efficiënt iemand loopt. Om dit te verbeteren wordt tijdens de revalidatie steeds vaker training in een looprobot aangeboden. LOPES II is zo’n looprobot. Of training in een looprobot ook daadwerkelijk zorgt voor een beter looppatroon, heeft Jolanda onderzocht.

Resultaten uit haar onderzoek tonen dat het trainen met een looprobot bepaalde aspecten van het looppatroon verbetert. Zoals bijvoorbeeld de efficiëntie van het lopen, de kniebuiging en de afzetkracht. Dit komt doordat LOPES II veel bewegingen toe staat en extra ondersteuning kan bieden op aspecten van het lopen waar mensen problemen mee ervaren.

Training LOPES II – kort na een beroerte

Het onderzoek toont dat kort na een beroerte looptraining in de looprobot even goed werkt als standaard fysiotherapie voor het verbeteren van de efficiëntie van het lopen en de loopsnelheid. Training in de looprobot resulteert wel in een grotere verbetering in specifieke aspecten van het lopen, zoals de kniebuiging, vergeleken met standaard fysiotherapie. De verbeteringen in het lopen waren vier maanden na afloop van de training nog steeds zichtbaar.

Training LOPES II – langere tijd na een beroerte

Langere tijd na een beroerte is het ook mogelijk om specifieke aspecten van het looppatroon te verbeteren. Training in LOPES II vergroot de afzetkracht tijdens het lopen. Hierdoor kunnen mensen sneller en langer lopen.

Toekomst

Jolanda geeft aan dat er nog aanvullend onderzoek nodig is om vroeg in de revalidatie te kunnen bepalen voor welke mensen na een beroerte training in een looprobot meerwaarde heeft boven reguliere fysiotherapie.