Menu
Gepubliceerd op: 18-05-2021

Op 24 juni wordt bekend wie de winnaar is van de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021 van de Federatie Medisch Specialisten (FMS). En dat zou zomaar eens de REDO studie van de Sint Maartenskliniek kunnen zijn! Die is namelijk - met twee andere studies - geselecteerd uit 24 voordrachten. Reumatoloog / epidemioloog Alfons den Broeder legt in onderstaand filmpje uit wat de REDO studie inhoudt en wat de resultaten van de studie opleveren voor de patiënt en de maatschappij.

De REDO studie richt zich op behandeling van reumatoïde artritis met het dure geneesmiddel rituximab. Het middel rituximab is veilig en effectief, maar geeft kans op infecties. De onderzoekers van de Sint Maartenskliniek laten zien dat behandeling met 500 of 200 mg in plaats van 1000 mg (vrijwel) hetzelfde behandelresultaat oplevert, terwijl er veel minder (50%) infecties optreden. Deze lagere doseringen worden inmiddels bij steeds meer patiënten toegepast. Bijkomend voordeel is dat de zorg in Nederland hiermee tot wel 7 miljoen euro medicatiekosten per jaar kan besparen.

Reumatoloog / epidemioloog Alfons den Broeder begeleidde het onderzoek. Hij is zeer verheugd over de nominatie: “De FMS Wetenschaps- en Innovatieprijs is een prestigieuze prijs. Het gaat over het beste klinisch onderzoek dat de afgelopen 2 jaar door een Nederlandse medisch specialist is opgezet en uitgevoerd. Dat wij bij de 3 genomineerden horen, is een hele mooie waardering!”

Lees meer informatie over dit onderzoek.

Beluister ook de podcastaflevering van The Lancet Rheumatology over de REDO studie met onderzoeker dr. Lise Verhoef van de Sint Maartenskliniek.

De ‘concurrentie’

Voor de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021 neemt de REDO studie het op tegen twee andere genomineerde onderzoeken:

  • Septum trial (kno-geneeskunde): Wat is het effect van het rechtzetten van een scheefstaand neustussenschot bij mensen met een chronisch verstopte neus of moeite met ademhalen?
  • DENSE trial (radiologie): Is het zinvol om een MRI toe te voegen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker voor vrouwen met zeer dicht borstklierweefsel?

Op 24 juni wordt de winnaar bekendgemaakt.

Nominatieproces Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021

Deze drie onderzoeken verdienen duidelijk een finaleplek volgens de jury. Bij het maken van de keuze heeft de jury gelet op relevantie voor de klinische praktijk, multidisciplinaire samenwerking, het grensverleggende karakter van de studies en een goede opzet en uitvoering van het onderzoek. Ook is meegenomen hoe het onderzoek heeft geleid tot verbetering van het zorgproces.

Meer informatie over de prijs en de genomineerden staat op de website van de FMS.