Menu
Gepubliceerd op: 04-02-2021

De REDO studie van de reumatologen van de Sint Maartenskliniek is namens de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie genomineerd voor de FMS wetenschaps- en innovatieprijs 2021. Deze prijs van de Federatie voor Medisch Specialisten richt zich op het beste klinisch onderzoek uit 2019/2020. Er zijn meer dan 30 studies genomineerd.

De REDO studie richt zich op behandeling van reumatoïde artritis met het dure geneesmiddel rituximab. Het middel rituximab is veilig en effectief, maar geeft kans op infecties en gaat gepaard met hoge kosten. De onderzoekers van de Sint Maartenskliniek laten zien dat behandeling met 500 of 200 mg in plaats van 1000 mg (vrijwel) hetzelfde behandelresultaat oplevert, terwijl er veel minder (50%) infecties optreden. Deze lagere doseringen worden inmiddels bij steeds meer patiënten toegepast. Bijkomend gevolg is dat hiermee in Nederland ongeveer 4 tot 7 miljoen euro medicatiekosten per jaar kan worden bespaard.

Reumatoloog/Epidemioloog Alfons den Broeder die het onderzoek heeft begeleid, is zeer verheugd over de nominatie: “de FMS wetenschap- en innovatie prijs is een prestigieuze prijs, omdat het het beste klinisch onderzoek betreft dat de afgelopen 2 jaar door een Nederlandse medisch specialist is opgezet en uitgevoerd.

Dit is na de DRESS studie (2015/2016) de tweede nominatie voor de Sint Maartenskliniek en we hebben nog meer ijzers in het vuur voor de komende jaren. We hebben nog vele toponderzoeken lopen, dus we hopen deze uitstekende prestatie door te zetten in de toekomst.”