Menu
Gepubliceerd op: 04-09-2020

Sinds december 2017 gebruikt de Sint Maartenskliniek al virtual reality (VR) voor pijnbestrijding. In eerste instantie als proefproject met patiënten die net geopereerd waren. Patiënten én behandelaars waren zo enthousiast dat we nu 30 VR-brillen hebben aangeschaft. Die willen we op álle afdelingen structureel inzetten als middel tegen pijn. Op deze schaal gebeurt dat nog nergens in Nederland.

Sinds donderdag 27 augustus 2020 kunnen de eerste patiënten gebruikmaken van een VR-bril voor pijnbestrijding. Dat gebeurt bij de behandeling met een Qutenza-pleister in ons Pijnbehandelcentrum. Patiënten kunnen uit een ruime keuze aan apps kiezen, zoals rondlopen tussen de olifanten, Rome bezoeken of een ontspanningsoefening of spelletje doen. De Sint Maartenskliniek gebruikt daarvoor als eerste in Nederland een eigen dashboard om te kunnen bepalen welke apps op de VR-brillen beschikbaar zijn. Zo hoeven we voor een nieuwe app niet steeds een nieuwe VR-bril aan te schaffen. Wij werken hiervoor samen met SyncVR Medical.

Onderscheid acute en chronische pijn
Dankzij de grote variatie in apps kunnen we bovendien mensen met chronische pijn en mensen met acute pijn goed helpen. Bij acute pijn is het zaak om mensen af te leiden van de pijn. Bij chronische pijn wil je mensen juist naar de pijn toe leiden. Het gaat dan meer om educatie en bewegingsoefeningen.

Virtual Reality in de zorg
De ‘virtuele wereld’ leidt iemand af van de behandeling. Daardoor kan VR pijn en angst verminderen. Wereldwijd hebben al veel wetenschappelijke onderzoeken deze effecten aangetoond. Net als ons eerdere onderzoek bij patiënten met pijn na een operatie. Daarom gaan we nu per afdeling en per behandeling kijken of VR de pijn kan verminderen. Zo ja, dan nemen we het op in het behandelprotocol van de behandeling.