Menu
Gepubliceerd op: 24-06-2021

Op 24 juni maakte de Federatie Medisch Specialisten (FMS) de winnaar bekend van de Wetenschaps- en Innovatieprijs 2021. De REDO studie van de Sint Maartenskliniek was een van de genomineerde onderzoeken. Uiteindelijk won de DENSE trial.

Uit 24 inzendingen waren eerder al drie onderzoeken genomineerd. Waaronder de REDO studie. Bij het maken van die keuze heeft de jury gelet op relevantie voor de klinische praktijk, multidisciplinaire samenwerking, het grensverleggende karakter van de studies en een goede opzet en uitvoering van het onderzoek. Ook is meegenomen hoe het onderzoek heeft geleid tot verbetering van het zorgproces.

De REDO studie richt zich op behandeling van reumatoïde artritis met het dure geneesmiddel rituximab. Dat middel is veilig en effectief, maar geeft kans op infecties. De onderzoekers van de Sint Maartenskliniek laten zien dat behandeling met 500 of 200 mg in plaats van 1000 mg (vrijwel) hetzelfde behandelresultaat oplevert, terwijl er veel minder (50%) infecties optreden. Deze lagere doseringen worden inmiddels bij steeds meer patiënten toegepast. Bijkomend voordeel is dat de zorg in Nederland hiermee tot wel 7 miljoen euro medicatiekosten per jaar kan besparen. Reumatoloog / epidemioloog Alfons den Broeder legt het ook uit in onderstaand filmpje.

Om de zorg naar een nog hoger niveau te tillen, investeert de Sint Maartenskliniek veel in onderzoek en innovatie. De nominatie voor deze prestigieuze prijs was dan ook een hele mooie waardering daarvoor. Den Broeder, die het onderzoek begeleidde: “Deze prijs gaat over het beste klinisch onderzoek dat de afgelopen 2 jaar door een Nederlandse medisch specialist is opgezet en uitgevoerd. We zijn heel trots dat we hiervoor waren genomineerd.”

Lees meer informatie over dit onderzoek.

Beluister ook de podcastaflevering van The Lancet Rheumatology over de REDO studie met onderzoeker dr. Lise Verhoef van de Sint Maartenskliniek.

Meer informatie over de prijs, de winnaar en de andere genomineerde staat op de website van de FMS.