Menu
Research Portretfoto_Noël Keijsers
dr. N. (Noël) Keijsers

Dr. Noël Keijsers is senior onderzoeker in de Sint Maartenskliniek. Sinds 2017 leidt hij de onderzoekers van het RevaResearch-team. Binnen het onderzoek ligt zijn focus op de biomechanica van het lopen van patiënten van de afdelingen Revalidatie en Orthopedie. Hij verzorgt deze presentatie samen met prof. dr. Sander Geurts, afdelingshoofd Revalidatie Radboudumc.

Topzorg voor neurologische loopproblemen - de magie van het lopen

Lopen is een belangrijke vaardigheid om optimaal te participeren in de samenleving. Voor de meeste mensen is lopen een vanzelfsprekendheid waar je niet bij nadenkt. Het is echter een combinatie van het gecoördineerd bewegen van benen, romp en armen, handhaven van je balans en tegelijkertijd je stappen aanpassen aan de omgeving, wanneer je bijvoorbeeld over een bospad loopt. De magie van het lopen is dit ingewikkelde samenspel tussen de hersenen, spieren en omgeving. In zijn presentatie gaat Noël Keijsers in op deze magie en hoe deze verstoord kan zijn bij mensen met complexe neurologische loopproblemen, bijvoorbeeld veroorzaakt door een beroerte, dwarslaesie of een spierziekte.

Het Loop Expertise Centrum (LEC) van de Sint Maartenskliniek is gespecialiseerd in de diagnose en behandeling van mensen met complexe neurologische loopproblemen. Een multidisciplinair team bestaande uit revalidatieartsen, orthopeden, fysiotherapeuten, ergotherapeuten en onderzoekers werkt samen om erachter te komen wat precies de oorzaak van een loopprobleem is en hoe deze het beste behandeld kan worden. Sander Geurts licht de magie van het LEC toe aan de hand van een tweetal casussen van patiënten die succesvol behandeld zijn in het LEC.