Menu
M. Hopman
Prof. dr. M.T.E. (Maria ) Hopman

Prof. dr. Maria Hopman verzorgt dit jaar de Maartenslezing. Maria Hopman is als hoogleraar integratieve fysiologie verbonden aan Radboudumc. Ze doet veel onderzoek naar het verband tussen inactiviteit, beweging en onze gezondheid. Waarom leidt inactiviteit tot chronische ziekten, hoe vaak moet je bewegen en waarom is bewegen zo goed?

Volgens de Gezondheidsraad (norm gezond bewegen) moet je elke dag een half uur bewegen en nog een paar keer per week aan krachttraining doen. Maar vijftig procent van de Nederlanders haalt zelfs dat halfuurtje al niet. Dus meer dan drieëntwintig en een halfuur per dag zitten, liggen en hangen we. Het probleem is: de mens is hier evolutionair gezien niet voor gemaakt; wij móéten bewegen, zoals vroeger toen we nog iedere dag uren gingen jagen.

Zonder beweging ga je in een versnelde pas richting de dood. Je zou denken, de boodschap van ‘veel en meer bewegen’ is inmiddels wel doorgekomen. Maar mensen hebben er vaak een verkeerd beeld bij. Ze denken: moet ik dan iedere dag naar een sportschool of hardlopen in een bos? Maar bewegen kan ook op andere manieren: tuinieren, met de fiets naar het werk, met een hond wandelen, parkeer je auto verder weg van je werk, neem de trap, maak een lunchwandeling. Je zult merken dat je je beter gaat voelen, dan kun je misschien verder reiken: naar een sportschool, hardlopen of fietsen. Met een clubje mensen. Dan hou je het langer vol. Want sporten is ook: mensen ontmoeten, nieuwe vriendschappen opdoen. En bewegen maakt gelukkig.

"Bewegen is het beste medicijn"

- Prof. dr. Maria Hopman